De beplanting in deze voortuin in het kustgebied nabij de duinen was aan vervanging toe. Luzula (veldbies) had zich door de hele border uitgezaaid en bestaande planten overwoekerd. Omdat deze voortuin ook een functie heeft als terras, was het niet nodig de indeling aan te passen. Hiervoor heb ik een beplantingsplan opgesteld.
De eigenaar wilde graag een weelderige beplanting met hoogteverschillen en veel bloemen in een rustig kleurenpalet. Ook moest de beplanting zoveel mogelijk onderhoudsvriendelijk zijn.
Door de hoge haag aan de zuidkant van de tuin is een duidelijke tweedeling in de tuin: een warm en zonnig deel tegen de gevel en een schaduwrijk deel langs de haag. Omdat de tuin op zandgrond ligt, is er een goede afwatering, maar kan de grond ook snel droog worden. Hierdoor zullen droogte bestendige planten toegepast moeten worden.
De tweedeling in een zonnig en schaduwrijk deel en de ligging nabij de duinen vormt het uitgangspunt voor het concept. Tegen de gevel krijgt de beplanting een duinsfeer met grijsbladige planten, grassen en overwegend een lila/paarse kleur.
Het schaduwrijke deel verwijst naar een meer bosachtige beplanting door het toepassen van (groenblijvende) bladplanten met de focus op voorjaarsbloeiers.
De toe te passen planten refereren aan zon-minnende beplanting van de kuststreek. Het palet bestaat uit koele kleuren: lila, paars, wit en (donker)roze. Er worden diverse grijsbladige planten toegepast die ook in de winter hun blad behouden. Het lampepoetsersgras (Pennisetum orientale ‘Karley Rose’) zorgt voor een luchtige toets en heeft mooie, lilakleurige pluimen. De planten worden individueel gemengd of per twee tot drie bij elkaar geplaatst. De wisselende planthoogtes zorgen voor een natuurlijk beeld en geven beweging aan de border. Sieruien (Allium hollandicum ‘Album’ en A. ‘Purple Rain’) geven kleur en hoogte in het voorjaar.
De planten langs de haag zijn echte schaduwplanten. Ook hier is een koel kleurenpalet toegepast. Groenblijvende manvaren (Dryopteris affinis ‘Borerri’) behoudt in de winter het blad en geeft dan nog structuur aan de border. Zilverkaars (Cimicifuga dahurica) bloeit in het najaar met lange aren die wel 1,8 m hoog kunnen worden. Deze vangen mooi het (avond) zonlicht aan de bovenkant. In het vroege voorjaar bloeien witte narcis (Narcissus Thalia) en blauwe sterhyacint (Scilla siberica). Deze bollen verwilderen op den duur.