Door de omlegging van de A9 is de snelweg dwars door Badhoevedorp verdwenen. Vanwege hiermee samenhangende ontwikkelingen verdwijnt echter ook veel groen. Samen met een groep bewoners en de Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp heb ik onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de kwaliteit van het bestaande groen in het dorp te verhogen. Een van de deelprojecten is de herinrichting van een bestaande groenstrook langs de Papegaaienstraat.
Om de omwonenden hierbij te betrekken hebben we de methode ‘Placemaking’ (samen met gebruikers werken aan de inrichting van de openbare ruimte) toegepast. Samen met de gemeente is een aantal bijeenkomsten georganiseerd waarbij de omwonenden konden aangeven welke aspecten van de bestaande groenstrook positief en welke ze negatief waardeerden. Onderwerpen die hierbij aan de orde kwamen, waren bijvoorbeeld aantrekkelijkheid, veiligheidsgevoel, bereikbaarheid en aanbod aan activiteiten. De bewoners bespraken dit hierna in groepen en zetten daarna hun bevindingen op de plattegrond van de groenstrook. Op basis hiervan zijn drie conceptvoorstellen gemaakt die bij de tweede bijeenkomst besproken werden. Hierbij heb ik ter inspiratie een presentatie gehouden over de verschillende mogelijkheden voor de toe te passen beplanting.
Uiteindelijk hebben de bewoners in de derde bijeenkomst voor een definitief ontwerp gekozen. Dit heb ik vervolgens uitgewerkt in een beplantingsplan waarbij is gekozen voor een jaarrond aantrekkelijke beplanting met zoveel mogelijk insectenvriendelijke planten.
De groenstrook heeft een langwerpige vorm en grenst aan één zijde aan een kruispunt dat uitkomt op een drukke, doorgaande weg. Uit de sessies met de bewoners werd duidelijk dat er behoefte was aan een fysieke afscherming van de weg. Met als doel meer een ‘parksfeer’ te creëren. We hebben een aantal opties voorgelegd om de weg fysiek af te schermen. Er is gekozen om hier een aantal ‘heuvels’ te creëren waar op strategische plekken heesters geplant worden. De ‘heuvels’ slingeren zich hier tussen de bestaande bomen door en worden aankomend voorjaar ingezaaid met een bloemrijk weidemengsel.
Om de groenstrook aantrekkelijker te maken voor mens en dier, worden over de gehele lengte afwisselend eilandjes aangelegd waarin vaste planten komen. Om het zicht op de auto’s op de aangrenzende parkeerplaatsen weg te nemen, wordt een aantal ‘bloem-eilanden’ begeleid met een groenblijvende haag van liguster.
Om makkelijk van de ene naar de andere kant van het park te komen worden schelpenpaadjes aangelegd.
Cliënt: Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp
Project type: Herinrichting groenstrook