In 2016 heb ik een festivaltuin ontworpen en gerealiseerd in het tuinenpark De Tuinen van Appeltern binnen het thema ‘Tuin der Lusten’, samenvallend met het jaar van Jheronimus Bosch. Net als op zijn bekende en gelijknamige drieluik associeerde ik een tuin der lusten niet alleen met liefelijk en paradijselijk, maar ook juist met verval en de donkere kant van het leven.
Een Tuin der Lusten impliceert een tuin van overvloed, waar de bomen groeien tot in de hemel en het voedsel voor het oprapen ligt. Maar, lust kan ook omslaan als de mens een slaaf wordt van zijn lust en telkens zijn behoefte bevredigd moet worden. Dit leidt tot gulzigheid en overdaad. Het resultaat hiervan is een berg afval en een aanslag op de natuur. In de tuin wordt dit gesymboliseerd door een enorme berg vuilniszakken, versterkt met donkerbladige planten. De gevolgen voor de natuur zijn te zien in het middendeel van de tuin: een dor landschap met her en der nog een vuilniszak en verder dode takken en donkere stenen, aangevuld met donker- en roodbladige planten en grassen. Maar, er is hoop! Tussen de stenen door groeit toch weer een nieuw leven uit de resten van het afval. Tot uiteindelijk de natuur overwint, en eindigt in de werkelijke Tuin der Lusten, de tuin van het paradijs met veel kleurige bloemen waar, onder de boom een plek is voor bezinning en reflectie.
Het beplantingsplan is in samenwerking met Ria Bos van Bos, erf & landschap [www.boserfenlandschap.nl] opgesteld. De donkere kant van de tuin is verbeeld met donkerbladige planten en ‘scharrige’ grassen zoals vlier (Sambucus nigra ‘Black Lace’), zoete bataat (Ipomoea batatas ‘Blackie’) en rode zegge (Carex buchananii). Her en der piept wat groen tussen het afval door: een echte oerplant de eikvaren (Polypodium vulgare).
De overgang van de donkere kant naar de paradijselijke kant van de tuin, wordt vormgegeven door dappere pionierende planten zoals de grote kaardebol (Dipsacus fullonum), puntwederik (Lysimachia punctata), toorts (Verbascum nigrum) en pastinaak (Pastinaca sativa).
In de paradijselijke tuin is tenslotte een explosie van kleur te ervaren door verschillende Achillea’s in geel en oranje gecombineerd met de roze aren van grote kattenstaart (Lythrum salicaria ‘Morden Pink’) en de rode ‘punkies’ van de bergamotplant (Monarda ‘Squaw’).
Cliënt: De Tuinen van Appeltern
Project type: Ontwerpen festivaltuin